Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU krijgt klimaatwet

  •  
06-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klimaatstatement.jpg
Het zijn spannende tijden voor D’66 Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. Als rapporteur van de EU moet hij de komende maanden de nieuwe klimaatwet door Europa loodsen. De wet, die in 2020 moet ingaan, dekt de uitstoot van broeikasgassen van onder meer de transportsector, de landbouw, de bossen en de ‘gebouwen’.
De wet dekt de uitstoot die buiten het Europees emissiehandelssysteem vallen, zoals emissies van transport, afval, gebouwen, landbouw en bossen. Dan praat je ongeveer over 60% van de Europese broeikasgassenuitstoot. Doel is om die uitstoot de komende decennia flink terug te dringen, in de lijn met de klimaatafspraken van Parijs. Met een wet heeft Europa straks een juridisch instrument in handen om de lidstaten ook aan deze afspraken te houden.
Gerbrandy komt aanstaande maandag met zijn voorstel voor deze wet. Allereerst moet hij de klimaatwet door het Europees Parlement loodsen. Verder onderhandelt hij namens het Parlement met de Europese lidstaten en de Europese Commissie.

Meer over:

nieuws - klimaat, eu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.