Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Filmpje: kalkoenen cirkelen om dode kat

  •  
19-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-03-13 om 10.18.50

© Bron: Twitter @TheReal_JDavis

Een aantal wilde kalkoenen lopen rondjes rond een dode kat in het midden van de weg. Een absurd filmpje en de maker meldt hierover op Twitter “Dit is het vreemdste dat ik ooit gezien heb. Gaat het om een rituele dans? Willen de kalkoenen de kat weer tot leven wekken?”

Roofdierinspectie

Bioloog Krakauer van de universiteit van Californië geeft op de website The Verge een verklaring: De wilde kalkoenen voeren een mogelijke ‘roofdierinspectie’ uit. Dieren die lager in de voedselketen staan, durven soms roofdieren te benaderen. Door het roofdier bewust te maken van de aanwezigheid van de prooi, wordt het soms weggejaagd en dat is dan het voordeel van dit riskante gedrag. De ‘inspectie’ geeft prooidieren ook de kans om andere dieren waarschuwen voor het gevaar. Krakauer heeft kalkoenen ooit hetzelfde zien doen bij een coyote.
Kalkoenen eten geen dode dieren, dus een ritueel dansje voor de maaltijd is uitgesloten als verklaring. Mogelijk zitten de kalkoenen vast in een soort van eindeloze cirkel, waarbij elke vogel de staart van het dier voor hem volgt. Richard Buccholz, professor biologie aan de universiteit van Mississippi zag dergelijk gedrag ook bij andere vogels. De staart volgen van de soortgenoot die voor hen loopt, is een manier waarop ze samenblijven als zwerm. Hoelang de kalkoenen hun ritueel hebben volgehouden is niet bekend.
In de centrale en oostelijke Verenigde Staten komt een grote, wilde kalkoen voor, Meleagris gallopavo silvestris . Deze vogels hebben een voorkeur voor open bossen met veel eiken en coniferen maar worden ook regelmatig in woonwijken gezien.
Bron:

Meer over:

kat, kalkoen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.