Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzonder lijf van de spannerrups

  •  
11-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
400 keer bekeken
  •  
88407828d0.jpg

© Rups van de grote wintervlinder. Fotograaf: JancoGrave

Spanners zijn bijzondere rupsen: ze lijken hun route op te meten, reizen via een zijden draad en zijn meester in camouflage.
Landmeters
De spanners ( Geometridae ) zijn een gevarieerde familie van nachtvlinders waarvan er ongeveer 300 soorten in ons land leven. Geometridae betekent ‘landmeter’. Deze naam danken ze aan hun unieke manier van bewegen in hun rupsenstadium.
Spannerrupsen hebben slechts twee paar schijnpoten aan hun achterlijf in plaats van de gebruikelijk vijf. Het middendeel van het lichaam is verder helemaal pootloos. Bij het voortbewegen gaan eerst de voorpootjes naar voren. Vervolgens wordt de rug in een boog omhoog gespannen en wordt het achterlijf meegesleept. Door deze unieke manier van wandelen lijkt het een beetje alsof ze de lengte van hun route opmeten, net als een landmeter. 
spanner-MarijkeS

© 'Hoe lang is deze stengel?' Fotograaf MarijkeS.

Expert in camouflage
Als ze rusten of verstoord worden, zijn de rupsen alles behalve flexibel. Ze houden zich dan stokstijf zodat ze sprekend op een takje. Zo vallen ze nauwelijks op en zijn ze relatief veilig.
spanner-paulkreijger

© Kortzuiger doet een takje na. Fotograaf: paulkreijger

spanner-vand0687

© Niet van echt te onderscheiden! Fotograaf: vand0687

Aan een zijden draadje
Naast hun kenmerkende wandel, hebben de spanners nog een andere aparte manier van voortbewegen. Ze kunnen zich ook verplaatsen via een zijden draadje. Jonge rupsen laten zich met behulp van deze draden op de wind wegvoeren.
spanner-JancoGrave

© Deze spanner gebruikt een zijden draad... Fotograaf: J.H.E. Coolen.

spanner-2-jancograve

© ...en haalt veilig de overkant! Fotograaf: J.H.E. Coolen.

Bron: Vlindernet.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.