Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gaat het te goed met de bever?

  •  
03-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
beversporen
Bijna 30 jaar na de herintroductie van de bevers - in 1988 werden de eersten uitgezet in De Biesbosch - gaat het erg goed met de bever in Nederland. Volgens sommigen iets te goed: in Limburg zorgt de bever voor 'overlast' door het bouwen van dammen in smalle beken, maar ook in dijken kunnen bevers met het graven van holen een mogelijk gevaar vormen.
Er gaan steeds meer stemmen op om op sommige plekken de bever te bejagen of weg te vangen. Kwestie van de boel goed in de gaten houden en monitoren, zegt de Zoogdiervereniging. 
De bever hoort van nature in de Nederlandse wateren en zorgt voor een grotere biodiversiteit. Deze tijd van het jaar, als de bomen nog geen bladeren hebben, is een goeie tijd om op zoek te gaan beversporen. Knaag- en vraatsporen zijn volop te vinden in de buurt van beverburchten. En met een klein beetje geluk krijg je ook nog een bever te zien.
Het is een bijzonder moment wanneer je denkt een bever te zien zwemmen, maar in het water lijkt het beest veel op een zwemmende beverrat of muskusrat. Het is dus de vraag of het wel echt een bever was? Klik hier  om een idee te krijgen waar je op moet letten om de dieren te herkennen.

Meer over:

bever, bevers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.