Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gebruik zware stookolie rond Noordpool wordt verboden

  •  
07-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Zeeijs Noordpool

© Bron: NASA

De International Maritime Organization (IMO) gaat het gebruik van zware stookolie in het Noordpool gebied de komende jaren uitbannen. De stookolie wordt gebruikt als brandstof voor schepen in het gebied. De verbranding van de olie is zeer vervuilend en bij een schipbreuk zijn de gevolgen van olie op de natuur niet te over zien. Dit meldt Clean Arctic Alliance.

Vervuilend

Zware stookolie is een vervuilende en vieze fossiele brandstof. Ongeveer 75% van de schepen in het Noordpool gebied varen op de brandstof. Meer dan de helft van deze schepen horen bij landen die niet in de buurt van het Noordpoolgebied liggen. Nu het ijs steeds meer aan het smelten is op de Noordpool, zullen er steeds meer schepen in het gebied gaan varen om vaartijd te verkorten. Dit zal de kans vergroten op lekkages van zware stookolie.
In het koude water rond de Noordpool breekt de stookolie maar langzaam af. De olie kan een verwoestend effect hebben op het ecosysteem. Daarnaast komen er bij de verbranding van zware stookolie vervuilende stoffen in de lucht, zoals roet en stikstofoxide. Als het roet op het ijs komt, kan het de opwarming van de aarde versnellen.

IMO voorstel

Het voorstel is afkomstig van Canada en gesteund door Finland, Duitsland, IJsland, Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Ook Tsjechië, Denemarken, Estland, Polen, Singapore, Spanje en Zweden staan achter het voorstel. Eerder gaf het Europees Parlement al aan dat het een verbod op de zware stookolie in het Noordpoolgebied. Concrete voorstellen voor wetgeving zullen pas in april 2018 gemaakt worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.