Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Geef bijen meer bloemen'

  •  
07-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
honingbij

© Bij - Fotograaf daksaya

Een groot deel van de bijen wordt met uitsterven bedreigd. Een veranderde leefomgeving is daarvoor de belangrijkste reden. Op de Landelijke Open Imkerijdagen zaterdag en zondag in het land wordt dan ook aandacht gevraagd voor de bijensterfte en krijgen bezoekers tips over welke bloemen en planten zij voor de bijen in de aarde kunnen zetten.

14% van de honingbijen gestorven

De afgelopen winter heeft 14 procent van de 80.000 honingbijenvolken het niet gehaald, blijkt uit onderzoek van Naturalis, Wageningen University en imkers. Voor honingbijen is, naast verslechterde leefomstandigheden, een parasitaire mijt de belangrijkste doodsoorzaak. ,,Maar imkers zijn steeds beter getraind in het verminderen van de mijt bij bijen'', aldus coördinator Frank Moens van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).
De honingbij is slechts één van de 358 bijensoorten in Nederland en is de enige bij die zonder de mens niet in het wild kan leven. ,,Het is eigenlijk intensieve veehouderij met vrije uitloop'', aldus een medewerker van EIS Kenniscentrum Insecten. Met de 357 wilde soorten gaat het ook niet goed: 188 soorten staan op de Rode Lijst.

Het is te netjes

Volgens EIS komt dit vooral door veranderingen in de landbouw na de Tweede Wereldoorlog waardoor “het buitengebied te netjes is geworden”. Ook blijken gewasbeschermingsmiddelen volgens twee recente onderzoeken in het wetenschappelijke tijdschrift Science een negatieve invloed te hebben op bijen.
De land- en tuinbouworganisatie LTO ontkent niet dat de gewasbeschermingsmiddelen een negatief effect hebben op de bijen ,,maar is nog niet overtuigd van de mate waarin de effecten bijdragen aan de algehele bijensterfte''. Wel ziet LTO het belang van bijen en is de organisatie betrokken het het verbeteren van de leefomgeving voor de dieren. Deze week heeft de organisatie een 'plantgezondheidsplan' gepresenteerd waarmee zij Nederland in 2030 koploper wil maken in gezonde teelt.
De NVB, LTO en andere partijen zijn met het ministerie van Economische Zaken in gesprek over een gezamenlijke 'bijenstrategie'. Een onderdeel daarvan is bijvoorbeeld het gras op tussenstukken van wegen vervangen door bloemen. Naar verwachting wordt deze bijenstrategie eind dit jaar gepresenteerd.
Bron: ANP

Meer over:

bijen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.