Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grootste door burgers gerealiseerde zonnepanelenveld geopend

  •  
19-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Zonnewijde

© Fotograaf: Reinier van de Berg

Zondag is het eerste grote zonnepanelenveld van Nederland dat volledig door burgers is gerealiseerd geopend. Het veld bij Breda heeft de naam 'de ZonneWIJde' gekregen.

Burgers

Grote zonnepanelenvelden worden normaliter door of in samenwerking met energieleveranciers gerealiseerd, maar de ZonneWIJde is volledig in eigendom van 637 burgers.
Ruud Koornstra, nationale Energiecommissaris, noemde het project bij de opening “een doorbraakproject voor de energietransitie die inmiddels begint te versnellen”. Koornstra: “Zoiets als dit was tot vandaag op deze schaal nog nooit gedaan. Particulieren delen hun dak, of het dak van hun sportvereniging, maar burgers die samen 1.600 MWh produceren, is nog niet eerder vertoond. Het maakt van ZonneWIJde Breda een doorbraakproject. Letterlijk, want er zullen er ook op andere plekken in Nederland meer gaan volgen nu de eerste er ligt.”

Toekomst

Tijdens de opening overhandigden sommige leden zonnepanelen op het veld aan hun kinderen. Dit gebaar staat symbool voor het overdragen van een duurzame wereld aan kinderen, voor veel deelnemers de reden om deel te nemen aan het zonnepanelenveld.

Meer over:

zonnepanelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.