Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het Landje van Geijsel

14-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
grutto's A9 (c) Rob Buiter

© grutto's A9 (c) Rob Buiter

In de Randstad is het Landje van Geijsel een begrip onder weidevogelliefhebbers. Iedere winter zet rundveehouder Jan Geijsel een stuk land in 'de oksel van de A9' bij Ouderkerk blank om de grutto's welkom te heten. Wanneer ze uit het zuiden terugkeren, landen ze eerst voor enge tijd op dit soort ondergelopen stukken land om bij te tanken. Eind maart verspreiden ze zich over de omgeving om te gaan broeden.
Succes
De polders Ronde Hoep en de Bovenkerkerpolder zijn landelijk gezien positieve uitzonderingen op het gebied van de gruttobescherming. Volgens Mark Kuiper, gebiedscoördinator namens het collectief van Agrarische Natuurverenigingen in dit deel van Noord-Holland, levert niet minder dan 70% van alle nesten die in april worden gevonden in de weken daarna één of meer kuikens. 'Het draait daarbij vooral om goede wil' zegt Kuiper. 'Zeker in weidevogelreservaten hoeft bescherming van vogels niet eens veel geld te kosten. 'Maar het is wel belangrijk dat de beschikbare subsidies ook naar de mensen gaan die het werk doen. En dat zijn de boeren. Zonder boeren geen grutto's', stelt Kuiper.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.