Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Holenduiven in de eekhoornkast

  •  
15-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
holenduif_03.jpg
De afgelopen dagen heeft de holenduif twee eitjes in de nestkast gelegd en het paartjes is aan het broeden. De holenduif kreeg zelfs bezoek van een eekhoorn maar die heeft ze gemakkelijk kunnen verjagen. Eekhoorntjes eten namelijk eieren. De broedtijd van de holenduif is 16 tot 18 dagen dus we verwachten dat rond 17 juni het eerste ei uitkomt.
Mysterieuze broeder
De holenduif komt veel voor in Nederland, maar tijdens het broeden wordt hij maar zelden gezien of gehoord. Het zou dan ook erg interessant zijn als de holenduif zijn nestje maakt in de eekhoornkast. De holenduif broedt van maart tot augustus en kan in deze periode twee tot drie broedsels hebben. Deze bestaan uit slechts 1 of 2 eieren.
Herkennen
De holenduif is ongeveer 33 cm groot. Het verenkleed is hoofdzakelijk donkergrijs, met een glanzend groene zijhals en wijnkleurige borst. Hij is kleiner dan de houtduif en slanker dan de rotsduif.
Balts
De balts van de holenduif vindt plaats op de broedplaats: de vogels voeren met in V gehouden vleugels een baltsvlucht uit die lijkt op die van de stadsduif.
Bekijk ook de video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.