Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoornaar geen terror-wesp

  •  
26-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
hoornaars

© Hoornaars. Fotograaf: RuurdJellevdLeij

Nadat in Drenthe een groepje fietsers werd gestoken door hoornaars, werd het nest van deze grote wespen onverwijld geruimd. Erg drastisch, vindt wespendeskundige Jan Smit. Hij wil meer begrip voor dit prachtige en nuttige insect. Een hoornaar is een wesp uit de familie van de papierwespen, waartoe ook de gewone wesp en de Duitse wesp behoren, twee soorten die we vooral kennen als plaaggeest op het terras.
De hoornaar is veel groter dan een doorsneewesp - gemiddeld 3,5 cm groot – en anders van kleur: meer geel-roodbruin dan geel-zwart. Anders dan het steekincident met de fietsers doet vermoeden, is de hoornaar in principe niet agressief. Hij is niet in mensen geïnteresseerd en houdt niet van zoetigheid. Hij komt dus in principe niet naar je toe, aldus wespendeskundige Jan Smit van EIS, kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden. Dat de Drentse hoornaars dit wel deden, kan komen doordat ze zich bedreigd voelden omdat de fietsers te dicht lang hun nest kwamen.
Het hele nest dan maar vernietigen vindt Smit wel erg drastisch. In principe is een steek van een hoornaar niet ernstiger dan van een gewone wesp, en zo’n steek hoort een beetje bij de pech die je soms kunt hebben in het leven. Dat geldt overigens niet voor mensen die allergisch zijn voor wespen: zij kunnen van iedere wespensteek in een anafylactische shock raken en zelfs overlijden. Maar dat risico lopen deze mensen ook bij een doodnormale terraswesp.
Voor niet-allergische mensen is een hoornaarnest geen reden tot paniek, integendeel. Hoornaars zijn enorme jagers, en alle insecten waarvan een mens maar last kan hebben worden door deze wespen vakkundig weggevangen. Zelf zijn volwassen hoornaars overigens vegetariër: ze leven van boomwondsap en nectar. De insecten die ze vangen, worden tot een soort gehakt gekauwd en aan de larven gegeven.
Meer hoornaars dan anders
Bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit is voorzichtiger. Volgens hem raken mensen nu eenmaal in paniek van een wesp, wat voor wesp dan ook, en paniek is al een vorm van overlast. Dat rechtvaardigt wat hem betreft het ruimen van zo’n nest langs de openbare weg.
Er zijn dit jaar aantoonbaar meer hoornaars dan anders, aldus van Vliet, vooral in de noordelijke provincies. Dat komt waarschijnlijk door de extreem zachte winter. Dat maakt de kans op een ontmoeting met dit indrukwekkende insect groter dan anders.

Meer over:

hoornaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.