Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

GrowApp: Kiek een boom voor de wetenschap

  •  
17-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
Bomen

© Fotograaf Jeanet1

Welk seizoen dan ook, de natuur is altijd in verandering. Soms gaat het zo snel dat je niet eens meer door hebt hoe de bomen in je straat er anders uitzien dan de week daarvoor.
Daarom moeten veranderingen binnen de natuur vastgelegd worden, vindt Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen. Dat kan al door middel van een simpele foto. Hij ontwikkelde daarom samen met Matthijs Begheyn van Globe Nederland de GrowApp.

GrowApp



Met de GrowApp kan iedereen een foto maken van het groen in z’n eigen straat of van een karakteristieke boom in de buurt. Het liefst eens in de zoveel tijd, zodat de foto’s zich vormen tot een animatie. In dit korte filmpje zie je vervolgens geleidelijk de veranderende natuur, van ontpoppende bloesem in het voorjaar tot kalende bomen in de herfst.

Wetenschap

Voor wetenschappers is dit belangrijke informatie, zegt Arnold van Vliet. "Het maakt klimaatverandering zichtbaar. Het proces van de veranderende natuur, al is het in je achtertuin, willen we in kaart zetten." Zo begint de afgelopen jaren de lente steeds vroeger. "Het geeft een hele nieuwe dimensie aan je omgeving als je goed ziet wat er allemaal gebeurt". 

Hier in Nederland, maar ook in het buitenland kan je foto’s insturen. Er zijn al zestien Europese landen die verbonden zijn aan deze app.

 Vooralsnog is de app alleen nog beschikbaar voor Android telefoons, dus iPhone-bezitters moeten nog eventjes geduld hebben.
De GrowApp is beschikbaar voor Android en iOs.
Meer informatie op Nature Today

Meer over:

app, bomen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.