Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kleine zwanen op Veluws water

  •  
21-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
VROE_VOG_P1070658.00_01_59_18.Still001
Honderden kleine zwanen zitten er momenteel in de Veluwerandmeren. Natuurfilmer Ruben Smit legt dit spektakel vast.
De overgang van de Veluwe naar Zuid-Flevoland wordt gevormd door de Veluwerandmeren: het Drontermeer, het Veluwemeer, het Wolderwijd en het Nuldernauw. In de zomer wemelt dit terrein van de dagjesmensen, in het najaar bezoeken vooral watervogels het gebied. In het ondiepe water kunnen de vogels makkelijk hun voedsel vinden.
De Veluwerandmeren zijn van essentieel belang voor de trekkende watervogels. Vooral voor de kleine zwaan vormen de Veluwerandmeren een belangrijk voedselgebied. Wereldwijd gaat het niet zo heel goed met de kleine zwaan, maar een groot gedeelte van de populatie komt in het najaar naar de Veluwe. De ondiepe meren zitten hier namelijk vol fonteinkruiden en kranswieren: goed voedsel voor een kleine zwaan in het najaar. Op zijn ontdekkingstocht ziet Ruben hoe ook de andere wintergasten profiteren van de aanwezigheid van de kleine zwaan.

Meer over:

kleine zwaan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.