Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koning van het Woud

  •  
20-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1217 keer bekeken
  •  
gekraagde-roodstaart-2-334853.jpg
De gekraagde roodstaart met zijn opvallende zwarte masker en rode staart broedt momenteel in Friesland. Het typische coulisselandschap van oude houtwallen en elzensingels is het ideale broedgebied voor deze vogel.
Koning
Hij wordt respectvol de ‘koning van het woud’ genoemd om meerdere redenen: hij verblijft in de holen van oude bomen, door zijn schitterende verenkleed maar ook doordat deze kleine vogel maar liefst 5000 km vliegt om zijn overwinteringsgebied in de Sahel van Afrika te bereiken.
Sensor
Slechts 40% van de gekraagde roodstaarten keert na deze jaarlijkse trek terug naar hun broedgebieden. Waarom er zo weinig vogels terugkeren is onbekend. Onderzoekers Ernst Oosterveld en Marten Sikkema van Bureau Altenburg en Wymenga hebben de vogels geringd en voorzien van een sensor. Hiermee hopen ze de omstandigheden tijdens de trek, gedurende de overwinteringsperiode en in het broedgebied te achterhalen. 
Fotograaf: Mseuters
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.