Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koninklijk wier

  •  
10-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
P1010480.JPG
Dinsdag opent koning Willem Alexander het gloednieuwe Zeewiercentrum van het NIOZ op Texel. In 26 kweektanks wordt onderzocht welke wieren het meest geschikt zijn voor teelt in de Noordzee. Want wieren hebben de toekomst: ze kunnen gebruikt worden voor van alles en groeien heel snel.
Onderzoek
Het Zeewiercentrum bestaat uit 26 kweektanks van 2000 liter elk. Deze tanks zijn speciaal ontworpen voor zeewieronderzoek. Met behulp van beluchting worden turbulente condities in de tanks gemaakt, waardoor het zeewier in de tanks voortdurend in beweging blijft. De tanks zijn volledig geïsoleerd en worden verwarmd/gekoeld met behulp van aardwarmte(/koelte). Hiermee is een minimale energiebehoefte van het Zeewiercentrum gegarandeerd.
Zeesla
Gefiltreerd zeewater uit het Marsdiep en perslucht worden vanuit een centrale leidingstraat aangeleverd. Met behulp van deksels kan het licht in de tanks worden geregeld. Het water dat uit de tanks komt wordt via een biologisch zeewierfilter (3 grote betonnen bakken met daarin zeesla, Ulva lactuca ) gereinigd, voordat het wordt teruggepompt in het Marsdiep.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.