Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Langhoornbijen op Texel

  •  
04-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
DSC04283.jpg
Van de 360 wilde bijen die in Nederland voorkomen staat de helft op de Rode Lijst van bedreigde dieren. Eén daarvan is de langhoornbij. Bijenonderzoekers waren dan ook blij verrast toen zij op Texel een behoorlijk grote populatie van deze wilde bijtjes vonden.
Dijkjes
Ongeveer honderd vrouwelijke langhoornbijen nestelen in de buurt van het dorpje Den Hoorn in een oude dijk. Boswachter Erik van der Spek denkt dat hun voorkomen te danken is aan het goede beheer van het waterschap: bescheiden begrazing met behulp van schapen en vooral veel met rust laten.
Twee soorten
Eiigenlijk zijn er twee soorten langhoornbijen in Nederland bekend. Op de website wildebijen.nl beschrijft Huib Koel de beide soorten.
Omdat er nog veel onbekend is over de leef- en nestelwijze van deze bijen doen Van der Spek, Koel en ook bijenonderzoeker Hans Nieuwenhuizen (een van de auteurs van hét standaardwerk over bijen) op dit moment nog nader onderzoek aan de kolonie op Texel.
Wordt vervolgd dus!
 foto's: Erik van der Spek en Rob Buiter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.