Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Diversiteit in lieveheersbeestjes

  •  
17-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3646 keer bekeken
  •  
LHB_ikjelle klein

© Het rode lieveheersbeestje met zwarte stippen is wel het bekendst. Fotograaf: ikjelle

Lieveheersbeestjes ( Coccinellidae)  zijn een groep van kevers en komen in vele soorten voor met veel variatie. Meestal is de kleur en het aantal stippen uniek voor de soort. Het aantal stippen zegt niets over de leeftijd zoals weleens gezegd wordt. 
Bijzondere kleuren
Lieveheersbeestjes met zwarte, rode schilden zijn het bekendst, maar ze kunnen ook licht oranje, wit of geel zijn.
LHB Roomvlek_Daksaya klein

© Wij kennen ze meestal als felrood met zwarte vlekken, maar het roomvleklieveheersbeestje is juist zacht oranje met witte stippen. Fotograaf: daksaya.

LHB 19punt_TheoTerwiel klein

© Het negentienpunt lieveheersbeestje is mooi wit. De naam slaat niet op de stippen op het nekschild want dan zijn het er 26. Fotograaf: Theoterwiel.

LHB Citroen_JancoGrave klein

© Citroenlieveheersbeestje zijn felgeel. Je kan al raden waar de naam vandaan komt. Fotograaf: JancoGrave.

Bijzondere vormen
Soms zijn de stippen helemaal niet rond of hebben lieveheersbeestjes helemaal geen stippen. Ook is het mogelijk dat het dekschild een andere vorm heeft. Het meeldauwlieveheersbeestje heeft bijvoorbeeld een uitstekende rand om het schild heen.
LHB hartje_ikjelle klein

© Het viervleklieveheersbeestje heeft kenmerkende hartvormige vlekken. Fotograaf: ikjelle.

Het veertienstippelig lieveheersbeestje heeft stippen met allerlei verschillende vormen. Sommigen lijken zelfs bijna vierkant. Fotograaf: daksaya.
LHB 10stippelig_AdBakker klein(gesneden)

© Deze heeft geen stippen, maar dit is toch echt een tienstippelig lieveheersbeestje volgens fotograaf AdBakker. Zou 'ie zijn stippen nog moeten krijgen?

LHB meeldauw_Jancograve klein

© Meeldauwlieveheersbeestjes hebben een rand rondom hun hele schild. Met de kop ingetrokken is het net een dakje boven de kop. Fotograaf: JancoGrave.

Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje
Het veelkleurig Aziatische lieveheersbeestje is groter dan de meeste lieveheersbeestjes en heeft niet zoals de andere soorten een vast uiterlijk. Zo zijn ze binnen de soort rood, oranje of zwart en kan het aantal stippen variëren per individu. Wat ze wel allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze een zwarte 'M' op hun nekschild hebben.
LHB Aziatisch_JancoGrave klein

© Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestjes hebben een zwarte 'M' vorm op hun nekschild. Vanaf deze kant is het meer een 'W'. Fotograaf: Jancograve.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.