Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mensen van het Naardermeer - Gradus Lemmen

  •  
18-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Gradus

© Gradus Lemmen

Als er een iemand het Naardermeer als z'n broekzak kent is het Gradus Lemmen. In 1997 trad hij aan als beheerder van het Naardermeer. Dit jaar, na bijna twintig jaar nam hij afscheid van het Naardermeer om zijn werk voort te zetten in de regio Utrecht. Wonend aan het Naardermeer en werkend in dit mooie gebied heeft hij vele veranderingen meegemaakt.

Herstelplan

Zo werkte Gradus Lemmen mee aan de uitvoering van het Herstelplan ( gestart in 1992) waarin meer dan een half miljoen kuub slib met te veel fosfaat en nitraat verwijderd werd uit het moeras- en plassengebied. Door waterwinning in het Gooi en verlaging van het grondwaterpeil in de omgeving verdroogde het Naardermeer en moest vervuild Vechtwater worden ingelaten. Door het fosfaat daaruit te verwijderen en het vervuilde slib weg te baggeren, is de waterkwaliteit flink verbeterd. Zo zijn belangrijke planten als  kranswieren teruggekeerd in het gebied. Het herstelplan omvatte ook de aankoop van grond tussen boerenland en het natuurgebied. Een zogenaamde bufferzone, waar nu de Galloways grazen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.