Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie start kort geding om schone lucht

  •  
11-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
luchtvervuiling_Chris_Keating.jpg

© Foto: Chris Keating (Creative Commons)

Een jaar geleden kondigde Milieudefensie een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat om gezonde lucht te eisen. Deze rechtszaak heeft nog steeds niet plaatsgevonden, en daarom begint Milieudefensie een spoedprocedure aan om de overheid te dwingen snel maatregelen te nemen.

Bindende uitslag

Via een kort geding wil de milieuorganisatie snel een bindende uitslag van de rechter afdwingen. “Het probleem is veel te dringend om nog langer vooruit te schuiven. Sinds we de rechtszaak vorig jaar aankondigden zijn weer duizenden mensen overleden als direct gevolg van luchtvervuiling, nog eens vele tienduizenden werden ernstig ziek”, zegt Anne Knol, campagneleider bij Milieudefensie. "Elke dag dat we vervuilde lucht inademen is er één te veel."

Klachten door luchtvervuiling

Nederland is dit jaar weer op de vingers getikt door de Europese Commissie vanwege de slechte luchtkwaliteit. Luchtvervuiling is een van de belangrijkste oorzaken voor ziektes als bronchitis, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Volgens Milieudefensie doet de overheid veel te weinig om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zij pleiten onder meer voor een verlaging van de maximale snelheid.

Crowdfunding

Om de spoedprocedure te bekostigen is Milieudefensie een crowdfundingsactie gestart.

Meer over:

luchtvervuiling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.