Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mopsvleermuis terug in Nederland

  •  
11-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Mopsvleermuis

© Mopsvleermuis. Bron: Wikimedia, C. Robiller - Naturlichter.de

Het is 24 jaar geleden dat de mopsvleermuis voor het laatst werd waargenomen in Nederland. De soort is op de meest recente Nederlandse Rode lijst uitgestorven verklaard. Maar op 1 mei is de mopsvleermuis met zekerheid vastgesteld in de bossen van Zeeuws-Vlaanderen.

Vleermuis met stompe snuit

De mopsvleermuis is een middelgrote vleermuis met een korte, stompe snuit. Hij heeft zich gespecialiseerd in het vangen van kleine nachtvlinders, maar hij eet ook muggen en vliegen. In de periode 1981 tot 1993 werden overwinterende mopsvleermuizen gevonden in een ruïne in Sluis, Zeeuws-Vlaanderen. Met de sloop van de ruïne is de overwinterlocatie verdwenen.

Belgisch project

In 2015 is in België een soortenbeschermingsproject gestart. Met resultaat, want in vier verschillende gebieden werden vervolgens kraamkolonies gevonden. Een populatie mopsvleeermuizen bleek nog aanwezig in de grotere bosgebieden. Ook net in een bosgebied in de buurt van de grens met Nederland werden de mopsvleermuizen door middel van geluidsopnames met een bat-detector waargenomen.

Nederlandse mopsvleermuis

Op 1 mei 2017 is de mopsvleermuis ook officieel in Nederland waargenomen in de Clingse bossen. Dit gebied is eigendom van waterwinbedrijf Evides en in beheer van stichting het Zeeuwse Landschap. Er wordt geprobeerd om een zo hoog mogelijke biodiversiteit te ontwikkelen, onder andere door dood hout te laten staan.
Tekst:  Joris Everaert, Vzw Durme,  Zoogdierenwerkgroep Waas, Durme & Schelde  en  Vleermuizenwerkgroep Natuurpunt  en Alex Wieland,  Het Zeeuwse Landschap
Bron: Nature Today

Meer over:

mopsvleermuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.