Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mossels tegen blauwalg

  •  
10-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
mossel 5
Jarenlang was het voor zwemmers in de Sloterplas in Amsterdam zomers oppassen voor blauwalg. Maar door de komst van een nieuwe mossel is de kwaliteit van het water sterk verbeterd. Hoe doet die quaggamossel dat?
Meestal zorgt de komst van een niet-inheemse soort bij natuurbeheerders voor spontane paniek, maar niet bij de quaggamossel. Deze mossel voedt zich voornamelijk met algen en filtert zo het water schoon. De langetermijneffecten van de mossels op het totale ecosysteem en op de waterkwaliteit zijn echter nog grotendeels onbekend.
Jasper Stroom, onderzoeker bij Waternet , bestudeert de mossel daarom midden in de Sloterplas, op een drijvend onderzoekseiland. Hieraan hangen acht meter diepe waterzakken gevuld met mossels. Zo kan hij bepalen wat de beste hoeveelheid mossels is om de plas schoon te houden. Met behulp van Bureau Waardenburg  en Indymo zijn de onderzoekszakken en de mossels op de bodem in beeld gebracht. Met dit onderzoek hoopt Waternet uit te wijzen of de quaggamossel uiteindelijk een zegen of een gevaar is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.