Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

NAM mag gas niet meer schoonste brandstof noemen

  •  
11-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schaliegas_02.jpg
Gas is niet schoon en jubelverhalen over de rol van gas als ‘schoonste fossiele brandstof’ in de Energietransitie op de website van de NAM zijn misleidende reclame uitingen. Dat is het oordeel van de Reclame Code Commissie na een klacht van Milieudefensie over de website van de NAM. De commissie geeft Milieudefensie op alle punten gelijk.

Niet schoon

‘Aardgas is betrouwbaar, beschikbaar, betaalbaar en de schoonste van alle fossiele brandstoffen’, zo stond op de website van de NAM. Misleidend, vond Milieudefensie, want aardgas is een broeikasgas en op geen enkele wijze schoon te noemen. De commissie gaat daar in mee. Zij oordeelt dat de NAM door deze woordkeuze ten onrechte de indruk wekt dat gas geen schade veroorzaakt aan het milieu. De NAM anticipeerde daar op en heeft de website al voor de uitspraak aangepast, gas wordt nu aangeduid als ‘de minst vervuilende fossiele brandstof’.

Mooie praatjes

Milieudefensie is blij met de uitspraak. Evert Hassink: “Gas is geen onderdeel van de energietransitie, maar een klimaat belastende brandstof waar we zo snel mogelijk van af moeten. Zeker gezien de aardbevingsellende in Groningen. Er zijn steeds meer en betere duurzame alternatieven voorhanden om onze huizen te verwarmen. Fossiele energiebedrijven moeten de consument geen rad voor ogen draaien met mooie praatjes over gas."
Eerder deze zomer tikte de Reclame Code Commissie al het Noorse olie- en gasbedrijf Statoil op de vingers over paginagrote advertenties in de Volkskrant, het NRC Handelsblad en nrc.next na een klacht van Milieudefensie.

Meer over:

schoon, nam, gas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.