Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurlijke kronkelingen

  •  
22-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
De rivier de Berkel heeft zijn natuurlijke bochten weer terug. Perfect voor allerlei planten en dieren.  
Van een strakgetrokken snelstromende rivier is de Berkel sinds een jaar weer een rustig meanderende rivier. De natuurlijke bochten zijn aangelegd om meer soorten vissen, vogels en planten terug te krijgen. Zo broeden er inmiddels de kleine plevier, de scholekster en is het wachten op de karekiet. Door de aanleg van vispassages kunnen trekvissen vanuit het IJsselmeer, via de IJssel, de Berkel weer op om verder stroomopwaarts te paaien. De bochten in de rivier zorgen voor een hogere stroomsnelheid in de buitenbochten. Dit geeft steile oevers waar ijsvogels en oeverzwaluwen kunnen nestelen. 
Al eeuwen stroomt de Berkel vanuit Duitsland de Achterhoek in. Om overstromingen te voorkomen, is de afgelopen eeuw het riviertje steeds meer gekanaliseerd met hoge oevers en zonder natuurlijke begroeiing. Dat was misschien prettig voor de boeren en de dorpjes langs de Berkel, maar de flora en fauna leden eronder. Daarom heeft het Waterschap Rijn en IJssel het deel van de Berkel tussen Zutphen en Almen aangepakt. Ook het waterpeil wordt anders geregeld dan voorheen. Nu staat het in de zomer lager dan in de winter. Boeren willen dat bij voorkeur precies andersom. Het Waterschap heeft hiervoor gekozen, zodat de ondiepe delen van de rivier in de zomer droog kunnen vallen en begroeien, waardoor er een brede, groene, natuurlijke oever ontstaat.
Deze reportage is eerder uitgezonden op 26 april 2016.

Meer over:

berkel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.