Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland van Onderen

  •  
01-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
2015 is door de internationale landbouworganisatie FAO uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Bodem . Officieel wordt met bodem, de bovenste laag van de aardkorst bedoeld. Vroege Vogels duikt dieper de aarde in en doopt dit jaar tot Nederland van Onderen. Regelmatig gaan we het hebben over alles wat samenhangt met het binnenste van onze planeet.
Zondag de aftrap van Nederland van Onderen met vier ‘bodemspecialisten’:
Bodemleven
Wim van der Putten van het Nederlands Instituut voor Ecologie is één van de initiatiefnemers van het Nederlands Jaar van de Bodem. Volgens hem kijken we veel te weinig naar het ondergrondse leven, terwijl die een enorme invloed heeft op al het bovengrondse. Zo leeft naar schatting een kwart van de soorten in de bodem. Denk aan pissebedden, wormen en nematoden, niet de meest populair dieren.

Tijdreizen

Geoloog Wim de Gans kijkt veel dieper dan de naar bovenste laag van de aardkorst. Niet gek, want geologie, of aardkunde is een tijdreis door de zowel de ondergrondse als de bovengrondse landschappen. Wim de Gans neemt zondag een grondboor mee om de aardlagen bij het Naardermeer te onderzoeken.
Humisme
Marc Siepman noemt zichzelf humist en ambassadeur van het bodemleven. Hij geeft onder meer cursussen humisme, over bodemvruchtbaarheid, en met name hoe het bodemvoedselweb daar een cruciale rol in speelt.
Dynamisch boeren
Voor Piet van IJzendoorn is de bodem zijn broodwinning. Als reactie op de schaalvergroting en de toename van kunstmest- en gifgebruik in de landbouw ging hij zich verdiepen in het biologisch dynamisch boeren. Nu na meer dan 30 jaar blijkt de filosofie goed te werken met als resultaat een gezonde vruchtbare bodem.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.