Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlandse boom twittert over klimaatverandering

  •  
23-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Twitter

© Bron: Pixabay

Op de campus van Wageningen University & Research (WUR) is een dertig jaar oude populier verbonden met twitter. Hij twittert over hoe hij warme, droge dagen met watertekort ervaart en onder welke omstandigheden hij goed groeit. De gegevens helpen onderzoekers om beter in kaart te brengen wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor de boom.

Gimmick

De boom stuurt als @TreeWatchWUR berichten over hoeveel water er door zijn vaten stroomt en hoe hard hij groeit. Deze gegevens worden gemeten met apparatuur aan de boom. De tweets zijn een gimmick van de WUR om meer bewustzijn te creëren voor de interactie tussen bomen en hun omgeving.
Wisselende weersomstandigheden veroorzaken variaties in de groeiactiviteit van bomen, dus ook van de twitterende populier. In de jaarringen van de boom zijn deze verschillen in groeiactiviteit terug te lezen. De onderzoekers willen de verzamelde gegevens linken aan de structuur van de jaarringen van de boom.

Twitterende bomen in Europa

De Nederlandse twitterende boom is de vijfde in Europa. Ook een eik, een esdoorn en een beuk in België en een grove den in Duitsland zijn te vinden op twitter.
Bron: WUR

Meer over:

twitter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.