Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nepadvertenties tonen aan: Marktplaats staat illegale handel in wilde dieren toe

  •  
18-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Twee maanden geleden startte Vroege Vogels een petitie tegen de handel in wilde dieren op Marktplaats. Het begon allemaal met ooievaar Freedom , die als statement tegen de internethandel in wilde dieren werd vrijgelaten. Vroege Vogels was geschokt over de enorme hoeveelheid dieren die aangeboden werd tussen de tweedehands tuinstoelen en boeken. In een vervolgactie bracht Vroege Vogels met verborgen camera een aantal misstanden aan het licht, zoals erbarmelijke leefomstandigheden, slechte voorlichting en zelfs illegaliteit.
Ruim 33.000 mensen ondertekenden inmiddels onze petitie ; daarnaast krijgt de actie veel steun van alle grote natuur- en dierenwelzijnsorganisaties. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer geeft aan dat wilde dieren niet op Marktplaats thuishoren. Marktplaats geeft echter geen kik: zolang de wet het toestaat om te handelen in wilde dieren, weigert deze handelssite advertenties voor wilde dieren te verwijderen. Marktplaats houdt zich, naar eigen zeggen, volledig aan de wet en zou een goed functionerend tipsysteem hebben om illegaliteit te weren.
Maar is dat wel zo? Vroege Vogels trekt deze bewering in twijfel en plaatste tien nepadvertenties voor wilde dieren, die overduidelijk illegaal verhandeld werden: merels met een nestje in de tuin, een rode eekhoorn met jongen in het bos en broedende, wilde kerkuilen in een schuur zijn slechts enkele voorbeelden. De resultaten zijn schokkend: op alle geplaatste advertenties kreeg Vroege Vogels reacties van geïnteresseerden. Hoewel enkele advertenties na een paar dagen van de website werden gehaald, had Vroege Vogels voor elk aangeboden dier in de tussentijd al een koper gevonden. Andere advertenties werden zelfs helemaal niet verwijderd, ook niet na tips van de politie. Zal Marktplaats, na het zien van deze bewijzen, toegeven dat het huidige tipsysteem niet werkt en eindelijk stoppen met het plaatsen van advertenties voor wilde dieren?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.