Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe schroeforchissen

  •  
07-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Koekoekshommel
Jarenlang hadden we maar twee schroeforchissen in ons land: de zomer- en de herfstschroeforchis. De zomerorchis zijn we kwijt, maar daar zijn er wel een paar voor in de plaats gekomen. Twee daarvan zijn door de mens gemaakt.
Dankzij een combinatie van morfologisch en DNA onderzoek is vastgesteld dat hier de Glans- (S. lucida), Herfst- (S. spiralis) en Romanzoffs schroeforchis (S. romanz- offiana) voorkomen en twee door de mens gemaakte kruisingen tussen Knikkende (S. cernua ‘Chadd’s Ford’) en Welriekende schroeforchis (S. odorata). De door de mens gemaakte kruisingen vermeerderen zich explosief. Met kasexperimenten en microscopie is onderzocht hoe deze orchideeën dat doen. Moeten beheerders zich zorgen maken? In natuurgebied de Vlietlanden zijn ze vooralsnog blij met de uit de kassen overgewaaide cultivars.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.