Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe veldkers in Nederland

  •  
16-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
veldkers_plant_SAM_0212.jpg
Er is een nieuwe plantensoort ontdekt die al op veel plaatsen in Nederland is gevonden. Vorig jaar waren er nog wat twijfels maar nu is het zeker. Hij heet voorlopig de Aziatische veldkers en is familie van de kleine veldkers, de bosveldkers en de pinksterbloem.
Hoe of wanneer de Aziatische veldkers in Nederland terecht is gekomen is nog niet bekend. De aanwezigheid van veel van deze planten in tuincentra, waar ze als 'onkruid' tussen de aangeboden containerplanten staan, doet vermoeden dat de plant als verstekeling is ingevoerd.
Herkenning
De kans is groot dat dit onopvallende plantje over het hoofd wordt gezien. En de plant lijkt sterk op twee andere in Nederland voorkomende klein bloemige veldkersen: kleine veldkers ( Cardamine hirsuta ) en bosveldkers ( Cardamine flexuosa ). De Aziatische veldkers onderscheidt zich door een combinatie van kenmerken:
- Aziatische veldkers heeft net als bosveldkers 6 meeldraden per bloem, bij de kleine veldkers zijn dit er meestal 4 (soms 5);
- Aziatische veldkers vormt geen rozet met wortelbladen;
- De bovenkant van de stengelbladen is bij Aziatisch veldkers kaal, bij de andere twee soorten zijn deze kort, aanliggend of schuin afstaand behaard (loep gebruiken).
- De deelblaadjes van de stengelbladen zijn bij de Aziatische veldkers min of meer drielobbig, maar dit kenmerk is variabel.
Onderzoek
Waarschijnlijk zijn op deze manier nog meer soorten veldkers uit Azië in Nederland terecht gekomen. Naturalis vraagt aan iedereen om te helpen bij dit onderzoek. Je kan helpen door de afwijkende veldkersjes die voldoen aan de bovenstaande omschrijving te verzamelen. Let vooral op de volstrekt kale bovenzijde van het blad. En stuur dat materiaal voorzien van vinder, vindplaats en datum s.v.p. naar Naturalis (adres zie onder). Naturalis stelt complete planten (wortels, stengel, bloem, vrucht) op prijs, maar wel graag zonder zand.

Naturalis Biodiversity Center
afdeling Nationaal Herbarium Nederland
T.a.v. Leni Duistermaat
Postbus 9514
2300 RA Leiden
Bron:  FLORON,  Natuurmuseum Nijmegen en Naturalis
Op de foto de twee veldkers-mannen uit de reportage: Gerard Dirkse van Het Natuurmuseum Nijmegen en projectleider Edwin Dijkhuis van FLORON.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.