Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Noordpoolraad bezorgd over temperatuurstijging

  •  
11-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zeeijs Noordpool

© Bron: NASA

De leden van de Arctische Raad hebben hun bezorgdheid uitgesproken over klimaatverandering in het noordpoolgebied. De temperatuur stijgt daar gemiddeld twee keer sneller dan in de rest van de wereld, schreven de acht landen in de donderdag gepubliceerde slotverklaring.

Ontwikkelingen op de Noordpool

Ministers uit de lidstaten vergaderden deze week in Alaska over de ontwikkelingen op de Noordpool. De Verenigde Staten, Rusland, Finland, Zweden, IJsland, Canada, Denemarken en Noorwegen erkenden in de verklaring dat “activiteiten die plaatsvinden buiten de Arctische regio” de grootste bijdrage inleveren aan klimaatverandering en vervuiling in het noordpoolgebied.
De landen benadrukten dat “op alle niveaus” actie moet worden ondernomen. Dat plaatste de aanwezige Amerikaanse minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) in een ongemakkelijke positie, omdat nog onduidelijk is of president Donald Trump zijn land zal terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs.
De landen verwezen in de slotverklaring alleen zijdelings naar het klimaatakkoord. Tillerson stelde dat de regering geen haast maakt met een besluit over de Amerikaanse deelname aan het verdrag. “We gaan de juiste beslissing voor de Verenigde Staten nemen”, zei de minister.
Bron: ANP

Meer over:

noordpool
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.