Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waar is de baardvleermuis?

  •  
04-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
IMG_20170701_244849974_HDR

© gewone grootoorvleermuis. Foto: Douwe van der Ploeg

Al jarenlang overwintert de zeldzame baardvleermuis in voormalig kamp Westerbork. Maar de populatie neemt sterk af. Waardoor is nog onduidelijk. Onderzoekers proberen nu te achterhalen waar de vleermuis zich in de zomer ophoudt. 

Baardvleermuis

De baardvleermuis is een kleine vleermuis soort die graag overwintert in vochtige kelders. Een bekende locatie is de aardappelkelder van kamp Westerbork. Op deze locatie werden in 2012 nog zo'n 1000 baardvleermuizen geteld maar in 2016 was dit aantal al teruggelopen tot 148. De Zoogdiervereniging heeft de hulp ingeroepen van de vleermuiswerkgroep Nederland en vrijwilligers om te onderzoeken wat hier nu precies aan de hand is. 

Zomerlocaties

In de zomer verblijft de baardvleermuis op nog onbekende locaties. In Noord-Nederland is tot nu toe maar 1 kraamverblijfplaats bekend. De onderzoekers proberen andere zomer- en kraamverblijven te achterhalen door baardvleermuizen te vangen en te zenderen. De plekken waar dit gebeurt zijn zorgvuldig uitgekozen op geschiktheid van het landschap voor de baardvleermuis. Op alle (of bijna alle) locaties werden in eerdere jaren baardvleermuizen gevangen in het kader van andere onderzoeken. Dit zijn bossen in Drenthe en zelfs in Groningen. Door de vrouwtjes van de baardvleermuis te vangen in mistnetten en te zenderen kunnen de onderzoekers de kraamverblijven achterhalen. De vrouwtjes zitten meestal in kolonies bij elkaar om de jongen te zogen. Misschien zijn er daar redenen te vinden voor de achteruitgang. 

Negatief resultaat

Gedurende drie nachten is er gelijktijdig op drie verschillende locaties gevangen maar werd er geen enkele baardvleermuis gevangen. Dit feit is zorgelijk, zeker in combinatie met de sterke achteruitgang van de ons bekende overwinterende baardvleermuizen in het noorden van Nederland. Dit kan een extra aanwijzing zijn dat de soort in het noorden van Nederland achteruit gaat.
Meer informatie .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.