Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Op zoek naar heideblauwtjes

  •  
09-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
heideblauwtje_jokenijenhuis.jpg

© Fotograaf: jokenijenhuis

De afgelopen dagen is het heideblauwtje al meerdere keren gezien, soms in flinke aantallen. Deze prachtige felblauwe vlinder is zeldzaam en staat op de Rode Lijst. Gelukkig kan de soort in hele kleine populaties nog jaren overleven.

Waarnemingen van heideblauwtje

Aan het begin van de vliegtijd zijn het nog voornamelijk de felblauwe mannetjes die je ziet. Binnenkort zullen ook de vrouwtjes verschijnen die bruin zijn van boven met oranje vlekjes langs de rand. Heideblauwtjes doen in Nederland hun naam eer aan. Hier worden ze alleen op heide gezien, en dan met name op vochtige en natte heide.

Herkenningskaart van de Nederlandse blauwtjes

De komende weken gaan vast weer vele vlinderliefhebbers op pad en De Vlinderstichting vraagt iedereen om de heideblauwtjes door te geven. Een gedetailleerde plek is gewenst en als je de waarneming doorgeeft via Waarneming of Telmee, dan is het goed als je er een foto bij doet voor de determinatie.
Voor de verschillen tussen de Nederlandse blauwtjes is een herkenningskaart gemaakt.
Download de herkenningskaart (pdf; 9,0 MB)

Meer over:

heideblauwtje
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.