Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overijssel moet meer onderzoek doen naar afschieten ganzen

  •  
23-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Grauwe gans

© Fotograaf: jvriens

De provincie Overijssel is door de Raad van State op de vingers getikt om het massaal afschieten van ganzen in natuurgebieden. De hoogste bestuursrechter oordeelt dat het provinciebestuur te weinig onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen. Binnen zes maanden moet de Gedeputeerde Staten nu alsnog een dergelijk onderzoek laten uitvoeren.

Discussie

Het schieten van ganzen in de Natura 2000-gebieden De Wieden en Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht staat al langer ter discussie. In 2015 zette de Raad van State al een streep door een besluit van de provincie rond het zonder vergunning schieten van grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen. Ook destijds oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak dat het provinciebestuur te weinig onderzoek had gedaan naar de mogelijk negatieve effecten om het afschieten zonder vergunning te mogen toestaan.

Natuurlijk evenwicht

De Vogelbescherming procedeert tegen het besluit van de provincie om te jagen op de vogels, onder meer omdat dat het natuurlijk evenwicht in de natuurgebieden ernstig zou verstoren. De provincie wil het schieten juist toestaan omdat de ganzen grote schade aanrichten aan gewassen van boeren in de omgeving.
Bron: ANP

Meer over:

gans, afschieten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.