Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overwinterende lieveheersbeestjes

  •  
13-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Annemieke_Ouwehand_bij_bunker_SAM_0186.jpg
Bij winterslaap denk je aan beren, egels of vleermuizen, maar er zijn veel meer dieren die in het koudste jaargetijde een rustig plekje zoeken om de lente af te wachten. Natuurmonumenten inventariseert 's winters de bunkers rond het Naardermeer.
Annemieke Ouwehand doet speciaal voor Vroege Vogels een rondje langs de vijf bunkers aan de zuidzijde van de spoorlijn die het gebied doorsnijdt.
Lieveheersbeestjes herkennen
De larven van de Aziaat zijn groter (9-10 mm) dan de larven van het inheemse lieveheersbeestje en op hun rug en aan weerskanten van het achterlijf zitten twee- of drietoppige uitsteeksels. Een ander verschil met hun inheemse collega’s is dat de Aziatische lieveheersbeestjes in het najaar in grote groepen op zoek gaan een overwinteringsplek. Vooral lichtgekleurde huizen en gebouwen zijn populair, maar bijvoorbeeld ook de berk. Let er dus bij het bestellen van lieveheersbeestjes tegen luis altijd op dat het om de Europese soort ( Adalia punctata ) gaat. Op stippen.nl kun je de lieveheersbeestjes en hun larven goed onderzoeken en de verschillen tussen de good en bad guys determineren.
  • Beluister de reportage
Lees meer in de Tuintip
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.