Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Paartje mysterieuze nachtzwaluwen

  •  
04-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Bijzonder fraaie beelden van de mysterieuze nachtzwaluw. Filmer Gijs de Jonge stond opeens oog in oog met dit rustende paartje in het Aamsveen te Overijssel. De vogels gebruiken hun grote bek om 's nachts grote vliegende insecten te vangen, zoals nachtvlinders. Ze hebben hiertoe speciale aanpassingen, borstels genaamd, in hun mondhoeken om zo hun vangnet, de opening van de bek, te vergroten.

Gedrag

De nachtzwaluw vliegt vooral in het donker, waarbij de vlucht geruisloos en mot-achtig is. Overdag ligt de vogel stil op de grond en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage. Hierdoor is de soort moeilijk te zien en moet men geluk of de juiste kennis hebben om er een waar te nemen.
Het beste lukt dit door op hun opvallende geluid te letten. Het is een enigszins mechanisch getril, van variabele intensiteit, dat het mannetje na zonsondergang zittend vanaf een uitkijkpost ten gehore brengt. Luister naar ratelende nachtzwaluwen tijdens windstille, liefst zwoele avonden van mei-juli, in bekende broedgebieden van de soort. 

Broeden

De nachtzwaluw, ook wel geitenmelker genoemd, broedt van mei tot augustus. De vogel broedt op heidevelden, zandverstuivingen en in open dennenbossen. In Nederland broeden ze op de Veluwe en in Brabant. Er zijn kleinere populaties in Drenthe, Limburg en Overijssel. De vogel heeft 1-2 broedsels per jaar. Ze maken geen nest, maar leggen hun eieren op kale bodem onder een boom, bosje of struik. Het vrouwtje zit op de eieren. Als het vrouwtje een tweede nest begint, neemt het mannetje het eerste nest over.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.