Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fossielen ontdekt van 1,6 miljard jaar oud

  •  
15-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Roodalg

© Fotograaf: joanne

In India zijn versteende roodalgen gevonden van 1,6 miljard jaar oud. Daarmee zijn ze de oudste tot dusver gevonden bewijzen van plantaardig leven op aarde. De onderzoekers hebben de kleine, meercellige fossielen beschreven in PloS Biology.

Twee soorten roodalg

Het gaat om twee soorten, een draad- en een bolvormige. Ze leefden in een ondiep zeemilieu naast bacteriënkolonies. Vergelijkbare vondsten in het Canadese poolgebied zijn in het verleden gedateerd op 1,2 miljard jaar.

Fossiele 'sushi'

De wetenschappers benoemen in het artikel dat de celstructuur in de fossielen bewaard is gebleven en dat de vorm overeenkomt met bekende roodalgen of roodwieren. Deze primitieve plantensoorten komen voor op plaatsen waar ook koraalriffen zich thuis voelen maar worden ook aangetroffen in zoet water. Een bekend type is nori, veel gebruikt in de Japanse keuken. "Sushi van 1,6 miljard jaar geleden", grapte de Zweedse geobiologe Thérèse Sallstedt, lid van de onderzoeksgroep.
De aarde is ongeveer 4,5 miljard jaar oud. De eerste tekenen van leven waren mariene bacteriën van tussen de 3,7 en 4,2 miljard jaar oud. Onlangs zijn de oudste sporen van leven gevonden in Canada.
Op de foto is roodalg te zien, en niet het gevonden fossiel.
Bron: ANP

Meer over:

fossielen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.