Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pluimvee mag weer naar buiten

  •  
20-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
Kip

© Fotograaf Katinkal

Pluimvee in Nederland hoeft niet langer binnen te blijven. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken besloten. Het gevaar van besmetting met vogelgroep is dusdanig afgenomen dat pluimvee niet meer verplicht binnen hoeft te blijven.
Trekvogels
Trekvogels waren de belangrijkste transporteurs van de vogelgriep naar Nederland. Vooral watervogels als kuifeenden, smienten en tafeleenden waren besmet. Ruim een maand geleden werd een wilde watervogel gevonden die besmet was met het virus. Dit was een van de laatsten.
De laatste uitbraak van vogelgriep in Nederland was op 23 maart bij een hobbyhouder. Bij een commercieel pluimveebedrijf was de laatste uitbraak eind december vorig jaar.
Veel vogels geruimd
De ophokplicht duurde ruim vijf maanden. Sinds de uitbraak zijn vijftien pluimveebedrijven geruimd omdat daar of in de directe omgeving vogelgriep werd geconstateerd. Ruim 727.000 kippen, eenden en andere vogels zijn geruimd.
Hygiëneregels 
Er gelden nu alleen nog strenge hygiëneregels. Dat wil zeggen dat iedereen zich moet desinfecteren voordat hij een stal of erf betreedt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.