Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Prachtig gezwam

  •  
07-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
rodekelkzwam_gerritoost

© De rode kelkzwam, fotograaf Gerrit Oost

Paddenstoelen kun je gewoon het hele jaar door vinden en er leven wel meer dan 5000 soorten in Nederland. Ze hebben een enorme variatie aan vormen, kleuren en groottes. Velen kennen de ‘klassieke’ paddenstoel met een steel en een hoed, zoals de vliegenzwam. Maar daarbuiten zijn nog vele andere minder bekende vormen te vinden en deze verdienen ook zeker de aandacht. 

Koraalzwammen

Linea recta de lucht in gaan deze paddenstoelen, tegen de zwaartekracht in. Koraalzwammen hebben meestal vertakkingen en lijken daardoor op het koraal in de zee.
Kleverig koraalzwammetje

© Het kleverig koraalzwammetje is een koraalzwam, fotograaf belton.

Kleverig koraalzwammetje, fotograaf belton.

Trilzwammen

Deze zwammen voelen aan als gelatine, doordat ze in verse toestand veel vocht bevatten. Bij indrogen verliezen ze dat vocht weer en schrompelen ze ineen tot onherkenbare frutsels. 
Gele trilzwam, fotograaf percival.

Bekerzwammen

Staan bekend om de opvallende komvormige vruchtlichamen, maar er zijn uitzonderingen met onregelmatige vormen zoals deze morielje. 
Kapselmorielje, fotograaf euroblinkie.

Korstzwammen

Zoals hun naam al doet vermoeden groeit een korstzwam als een dikke of dunne korst op hout, dode kruiden of op bladeren.
Oranje aderzwam, fotograaf percival.

Gaatjeszwammen

Deze paddenstoelen hebben meestal kleine ronde gaatjes in de onderkant, alsof ze geperforeerd zijn. In enkele gevallen zijn de gaatjes echter zo langgerekt en grof dat ze een doolhof-achtige structuur vormen.
Doolhofzwam

© Doolhofzwam, fotograaf macro1972

Doolhofzwam, fotograaf macro1972.

Slijmzwammen

De soorten in deze uitzonderlijke groep zijn geen paddenstoelen maar amoebe-achtige organismen die zich zelfs kunnen verplaatsen. De 'zwammen' kennen een enorme verscheidenheid aan vormen en soorten van het groot langdraadwatje tot aan de blotebilletjeszwam.
Groot Langdraadwatje

© Groot Langdraadwatje, fotograaf euroblinkie.

Groot langdraadwatje, fotograaf euroblinkie.
Gewone boomwrat ook wel blotebilletjeszwam genoemd, fotograaf macrofaag.

Cristella-weekend

Voel jij je aangesproken door de pracht van deze schimmels ga dan eens kijken bij het  Cristella-weekend . In dit weekend worden vooral houtzwammen, korstzwammen, knots- en koraalzwammen, trilzwammen en stekelzwammen onder de loep genomen en gedetermineerd.  Vroege Vogels maakte er een radio reportage over.

Meer over:

paddenstoel, zwam
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.