Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recycling niet serieus genomen

  •  
15-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stekker.jpg
Banken en verzekeraars investeren 69 keer meer in mijnbouw dan in recycling van metalen voor elektronica. Dat blijkt uit een nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer.
Tegenstelling
Volgens de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer valt die praktijk niet te rijmen met de duurzaamheidsambities van de financiële concerns. Mijnbouw veroorzaakt veel schade aan natuur en milieu en is deels overbodig als er meer metalen hergebruikt worden. Verantwoorde verwerking van elektronica voorkomt bovendien milieuverontreiniging rond sloperijen en stortplaatsen in Afrika en Azië.
60 miljoen
ING, Legal & General, Rabobank en Aegon blijken nauwelijks in recycling van metalen te investeren. Samen met ABN AMRO investeren ze wel miljarden in het vanwege milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen omstreden mijnbouwconcern Glencore. Dat is veel meer dan de 60 miljoen die alle onderzochte banken- en verzekeraars samen investeren in recycling. Opvallend is verder dat ASN en Triodos Bank nauwelijks in recycling investeren, overigens ook niet in mijnbouw.

Mogelijkheden

Door het ontbreken van investeringen en sturend overheidsbeleid ontwikkelt de recyclingsector zich maar mondjesmaat. Daardoor verdwijnt veel elektronica als schroot naar Afrika en China.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.