Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruimte voor 145 miljoen zonnepanelen op daken

  •  
24-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zonnepaneel - vrij gebruik pixabay
Er is nog ruimte voor 145 miljoen zonnepanelen op de Nederlandse daken. Als al deze ruimte benut wordt, kan Nederland tot wel 40 procent van haar elektriciteit uit zonne-energie halen. Dit kan huishoudens een besparing op de energierekening opleveren van jaarlijks 6 miljard.

Snelle ontwikkeling

“De markt voor zonnepanelen heeft zich pijlsnel ontwikkeld,” aldus Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu, “In vijftien jaar tijd is het rendement verdubbeld en zijn de kosten ruim gehalveerd. Steeds meer huishoudens investeren dan ook in zonnepanelen. Inmiddels liggen er al ruim 6 miljoen panelen op Nederlandse daken, maar nog vele vierkante meters dak zijn onbenut. Zonde, want daar valt nog veel klimaatwinst mee te boeken.”

Lagere prijs

De kostprijs van een zonnepaneel is lager dan ooit. Binnen zeven jaar kunnen huiseigenaren de panelen terugverdienen, terwijl de panelen wel 25 jaar meegaan. Tegenwoordig zijn er ook meer mogelijkheden voor huurders en flatbewoners zonder eigen dak. Het is mogelijk om panelen te huren of om stroom af te nemen van panelen op daken in de buurt.
Om het onbenutte potentieel van de Nederlandse daken in het zonnetje te zetten, is Natuur & Milieu een website gestart waarop meer informatie te vinden is over het afnemen van zonne-energie. Meer informatie is te vinden op slimwoner.nl .
Bron: Natuur & Milieu

Meer over:

zonnepaneel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.