Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Soesterberg: villa's of veldleeuweriken?

  •  
19-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Park_Vliegbasis_Soesterberg

© Fotograaf: Henny Radstaak

Een internationaal gezelschap van planologen en projectontwikkelaars kwam tien jaar geleden op verzoek van de Provincie Utrecht en de gemeentes Zeist en Soest met een briljant plan: maak van de voormalige Vliegbasis Soesterberg een "peace-park", met daarin hooguit een militair museum, maar zeker geen woningen. Want het gaat om een uniek, open landschap met karakteristieke en bedreigde plant- en diersoorten. Zo broeden er meer dan 200 paar veldleeuweriken op het terrein.

Koopwoningen

Maar de bestuurders besloten anders: de natuur moest betaald worden met de opbrengsten van woningbouw. Dus zijn deze week de plannen gepresenteerd voor een wijk met zo'n 250 koopwoningen aan de rand en deels op het unieke natuurgebied. Ondanks verzet van omwonenden en milieugroepen. Wint de economie het opnieuw van de ecologie?

Meer over:

soesterberg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.