Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steppekiekendief in Groningen

  •  
07-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
K5II9187__1_.jpg
De steppekiekendief van het Oldambt brengt aardig wat vogelaars en vooral vogelfotografen in beweging. De drukte is zelfs zo groot geworden dat de politie een stopverbod heeft ingesteld langs de weg waar de vogel nu al ruim een week wordt gezien.
Dat stopverbod is niet alleen ingesteld voor de verkeersveiligheid, maar vooral ook voor de rust van de vogel, want het mannetje is aan het nestelen geslagen! Hij heeft zelfs al gepaard met een vrouwtje grauwe kiekendief, een behoorlijk vergelijkbare soort.
"Dat soort kruisingen zie je in de landen waar de steppekiek voorkomt wel vaker", vertelt Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief. "Maar het is natuurlijk wel heel interessant om te kijken wat er met de eventuele jongen gebeurt. Zijn die bijvoorbeeld gewoon vruchtbaar, of zijn ze steriel, zoals veel andere hybride beesten?"
De steppekiek komt normaal veel verder naar het oosten voor (Oost-Europa en Azië). In Nederland is het een dwaalgast. In 1985 werd ook een baltsend mannetje in ons land gezien, toen op Schiermonnikoog. Die balts van de steppekiekendief is overigens een spektakel op zich. "Het is bijna niet mogelijk, maar de gracieuze grauwe kiekendief is een lomperd vergeleken bij de steppekiek", lacht Ben Koks. "Tijdens de balts maakt de steppekiek loopings, salto's, met en zonder schroef, en laat hij ook een prachtig geluid horen"
Op de foto is het mannetje van de stepekiekendief links te zien, met een mannetje grauwe © Rob Buiter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.