Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Symposium over bedreigde amfibieën

  •  
16-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Peter Kroon van Natuurbalans

© Peter Kroon van Natuurbalans met de zenderontvanger. Foto: Jesper Buursink

Het gaat niet goed met sommige amfibieën: de aantallen van de knoflookpad en de geelbuikvuurpad lopen sterk terug. Tijd dus voor een groot symposium voor experts over kweekprogramma's en uitzet-mogelijkheden.

Grenslandsymposium

Nederland heeft te maken met teruglopende populaties van knoflookpadden, boomkikkers, geelbuikvuurpadden en vroedmeesterpadden. Om te voorkomen dat soorten helemaal verdwijnen worden er verschillende maatregelen genomen, zoals opkweken van de zeldzame padden en ze uitzetten in leefgebieden. Ook in België en Duitsland wordt veel geïnvesteerd in herstel van leefgebieden voor deze soorten, al dan niet in combinatie met herintroducties. Regelmatig gaat het hierbij om gebieden in de directe omgeving van Nederland of zelfs om grensoverschrijdende leefgebieden.
Tijdens een groot symposium in Brabant, georganiseerd door Adviesbureau Natuurbalans , komen verschillende amfibieën-experts uit Nederland, Duitsland en België samen. Ze wisselen kennis en ervaring uit, specifiek ook als het gaat om grensoverschrijdende populaties en de uitvoering van herintroducties.

Zenderen padden

De knoflookpad is een van die zeldzame soorten die opgekweekt wordt en uitgezet in specifieke leefgebieden. De padden zijn moeilijk te vinden omdat ze nachtactief zijn en ze zich overdag ingraven. Om ze toch te kunnen volgen zijn honderden knoflookpadden voor hun uitzetting voorzien van zenders. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.