Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tijd voor Vitamine G

  •  
07-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Tuinieren_tegen_stress.jpg
Verwoede tuiniers wisten het al voordat de resultaten van het onderzoek werd gepresenteerd: groen heeft een kalmerende werking. Een uurtje tuinieren doet wonderen.
Groen programma
Dat geldt ook voor een wandeling in het bos, een picknick in het park of een dagje aan het strand. Onderzoekers van het Vitamine G (Groen) programma hebben op een overtuigende wijze door middel van uiteenlopende wetenschappelijke methoden aangetoond dat een groene omgeving goed is voor de gezondheid.
  • Mensen die in een groene omgeving wonen voelen zich gezonder, zo blijkt uit grootschalig epidemiologisch onderzoek naar de gezondheidsbeleving van zo’n kwart miljoen Nederlanders. In buurten met weinig groen vindt 15,5% van de bewoners zichzelf ongezond. In buurten met veel groen is dat percentage gedaald tot 10,2%. Sociaaleconomische verschillen zijn gecorrigeerd
  • Nederlanders die tussen het groen wonen, voelen zich niet alleen gezonder, ze zijn het ook. Onderzoek naar 345.000 Nederlanders wijst uit dat mensen die in een groene omgeving wonen zich minder vaak met gezondheidsklachten bij de huisarts melden. Met name angststoornissen en depressie komen minder vaak voor.
Stressherstellende functie
Eerder onderzocht Agnes van den Berg de stressherstellende functie van natuur. Tuinieren wordt over het algemeen beschouwd als een gezonde bezigheid. In onderzoek naar de redenen waarom mensen tuinieren, komt gezondheid steevast naar voren als één van de belangrijkste motieven. De veronderstelling dat tuinieren gezond is wordt ondersteund door de resultaten van epidemiologische studies. Daarin wordt aangenomen dat mensen gezonder zijn omdat ze veel tijd besteden aan deze hobby. Bovendien zijn ze gezonder omdat ze meer bewegen.   Het is echter niet ondenkbaar dat een deel van de gezondheidseffecten van tuinieren komt omdat stress minder wordt. 
Amstelglorie
Tussen eind april en half mei 2006 hebben 30 leden van Tuingroep Amstelglorie te Amsterdam vanuit hun eigen tuinhuisje meegedaan aan dit onderzoek naar de stressherstellende functie van tuinieren. En ja, in dit onderzoek is voor het eerst aangetoond dat tuinieren een stressherstellend effect heeft.
Voer de vogels
De hoogste tijd om de natuur het werk te laten doen. Orden je tuingereedschap, voer de vogels, maak de vijver ijsvrij met pannetjes warm water (je kunt deze tip ook beluisteren), ga wandelen of haal je schaatsen van zolder en maak een verfrissende tocht door de natuur. Moe van de lichamelijke inspanningen kun je luisteren naar het interview met Agnes van den Berg in Vroege Vogels .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.