Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tip: potgrond

  •  
11-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
590 keer bekeken
  •  
biologische_potgrond.jpg
Potgrond, tuinaarde, grond voor orchideeën, tuingrond, buxusgrond, bemeste grond, bladaarde.... Tuincentra en Doe Het Zelf markten verkopen jaarlijks miljoenen zakken, maar wie zich verdiept in de inhoud schrikt zich naar.
Veel (goedkope) aanbiedingen betreft zakken waarin vervuilde grond of rioolslib is verwerkt. Het vuil en het gif zijn dan zo vermengd dat ze onder de wettelijke bovengrens vallen, maar de viezigheid zit er wel degelijk in.
In vrijwel alle materialen is veen verwerkt, een prachtig product dat de zwarte aarde weliswaar niet van voeding voorziet, maar wel onmisbaar is voor het vochtvasthoudend vermogen. Alleen jammer dat dat veen niet gekweekt wordt maar uit de natuur gehaald. In de twintigste eeuw zijn zodoende grote delen van de prachtige Ierse veengebieden verwoest. Daar is een eind aan gemaakt, nu halen de grondmannen het spul vooral uit de Baltische staten. Ook daar wordt met grof geweld veel vernield.
Jammer genoeg bestaat er nog geen ideale vervanger voor het veen, maar de betere potgrond en tuinaarde wordt wel vermengd met materialen zoals kokosafval (de bast van de kokosnoot wordt vermalen nadat de vrucht geoogst is, het is dus een bijproduct).
In de radio-uitzending van 13 januari 2013 vertelt/vertelde Mathijs van Houtum van de biologische tuingrond-producent Bio-Kultura over de samenstelling van de miljoenen zakken.
Biologische potgrond en tuinaarde bevat, "jammergenoeg" zegt Van Houtum, ook nog veen als ingrediënt. Alleen veel minder en het veen wordt op een veel meer verantwoorde wijze geoogst. Er worden geen hele gebieden kaal gemaakt, maar alleen een dunne bovenlaag van een paar centimeter wordt "geoogst" zodat het veengebied zich kan herstellen.
Een ander nadeel van veel potgrond en tuinaarde is dat er afval uit de vleesindustrie in wordt verwerkt: bloedmeel, verenmeel, beendermeel en meer van dit soort producten. Dat die uit de intensieve en beslist dieronvriendelijke veehouderij afkomstig zijn wordt natuurlijk niet op de verpakking vermeld. Wie via zijn voedselkeuze geen dierenleed steunt zou ook niet zomaar voor tuinproducten moeten kiezen.
In gecertificeerde tuinaarde en potgrond worden alleen organische ingrediënten verwerkt: biologische organische mestcompost, kokosvezels, schorscompost, een plantaardige voedingskorrel, vulkanisch steenstof (bevat vele mineralen) en baltisch veenmos (dat is die minst erge variant). Biologische potgrond en tuinaarde zijn vrij van afval uit de veehouderij of rioolzuivering.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.