Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Tuiniers, bescherm je eigen drinkwater'

  •  
11-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Slak

© Fotograaf: bastet

De chemische bestrijdingsmiddelen die de hobbytuiniers gebruiken komt terecht in hun eigen drinkwaterbron. Voor waterwingebieden noemt de Waterleidingbedrijf Vitens dat zorgelijk. “Door af te zien van dit soort middelen, kunnen tuiniers helpen bij het beschermen van hun eigen drinkwaterbron”, aldus een woordvoerster van Vitens.

Waterwingebied is beschermd

In een waterwingebied is het al verboden om afvalwater te lozen. Auto's mogen er niet worden gewassen en ook olie verversen mag niet in deze beschermde gebieden. Vitens roept tuiniers op om nu ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken. Het gaat vooral om onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen tegen dierenplagen, zoals slakken.
Bijna de helft van de hobbytuiniers die in een waterwingebied wonen, gebruikt chemische bestrijdingsmiddelen blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Vitens. Het onderzoek werd eind maart gehouden onder ruim duizend tuinbezitters.
Afgelopen najaar werd al bekend dat veel Nederlanders überhaupt niet weten wat een grondwaterbeschermingsgebied inhoudt, zelfs niet als ze er zelf wonen. Ze kunnen daar gemakkelijk achter komen via de website beschermjedrinkwater.nl .
Bron: ANP

Meer over:

tuiniers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.