Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veel schorpioenvliegen in 2017

  •  
15-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schorpioenvlieg

© Fotograaf: Ann

Dit jaar worden er veel schorpioenvliegen gezien. Ondanks zijn gevaarlijk klinkende naam doen deze vliegen geen mens kwaad. Ze eten voornamelijk dode insecten, honingdauw en rijp fruit.

Feromoonval

Het hoge aantal schorpioenvliegen valt vooral op tijdens de monitoring van de eikenprocessievlinders. In de feromoonvallen die gezet zijn voor deze vlinders zijn soms wel honderden exemplaren aangetroffen. De schorpioenvliegen komen af op de gevangen vlinders. Ze zuigen aan de achterlijven van de vers gevangen vlinders.

Gekrulde staart

De schorpioenvlieg dankt zijn naam aan de omhoog gekrulde staart met een verdikt uiteinde van het mannetje. Deze staart wordt echter niet gebruikt om te steken maar om het vrouwtje vast te pakken tijdens de paring.
Vier dagen na de paring zet het vrouwtje 50 tot 60 eitjes in groepjes van 12 tot 20 eitjes af in de bodem. Na ongeveer tien dagen kruipen de larven uit het ei. Meestal is er een generatie per jaar, maar met gunstige weersomstandigheden lukt het de soort om zich nogmaals in een jaar voort te planten en voor een tweede generatie te zorgen.
Bron: Silvia Hellingman, Biocontrole Onderzoek en Advies en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University, Nature Today

Meer over:

schorpioenvlieg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.