Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Veewagens houden zich niet aan de wet'

  •  
30-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Veevervoertruck

© Bron: Eyes on Animals

Dichte veewagens waarin varkens, schapen en kalveren niet meer zichtbaar zijn voor het publiek voldoen vaak niet aan de wet. Zo is de ventilatie vaak onvoldoende en ontbreken er verplichte toegangsdeuren voor inspecteurs. Het is daardoor lastig te zien hoe het onderweg met de dieren gaat. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Wakker Dier.
Goede toegangsdeuren zijn nodig om te controleren of veewagens niet te vol zijn en of de luchtkwaliteit goed is. Deze trucks hebben vaak wel inspectieluiken, maar deze zijn klein en bieden bovendien geen toegang tot de wagen. Controleurs kunnen dan alleen de wagen in via de laadklep, maar dat is erg moeilijk en gevaarlijk. Dat gebeurt volgens de onderzoekers dan ook zelden. Ook hebben dichte veewagens vaak ventilatieproblemen. Dat veroorzaakt stress, onrust, verwondingen en soms zelfs sterfte bij de dieren. Volgens de onderzoekers speelt dit probleem het meest bij slachtdieren, omdat zij groter zijn, meer warmte produceren en meer verse lucht nodig hebben.

Voordelen

Dichte veewagens hebben ook voordelen. Zo worden dieren tijdens het vervoer beschermd tegen rijwind, kou, zon en plotselinge temperatuurverschillen. Ook is de kans op ziekteverspreiding kleiner.

In opkomst

In Nederland worden er steeds vaker dichte veewagens gebruikt om dieren te vervoeren. Ze zijn goed voor het imago van de veesector, aldus Wakker Dier. Zij roept nu de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op harder toe te treden tegen transporteurs die zich niet aan de regels houden.

Erkenning

Transport en Logistiek Nederland (TLN) erkent dat er zich problemen voordoen. "Vooral als veewagens in de rij staan bij slachterijen. Bij hele warme dagen zorgt dat voor problemen. Die trucks staan daar soms uren te wachten, dat zorgt voor ongezonde situaties'', zegt een woordvoerder van TLN. Dat probleem kan volgens hem grotendeels opgelost worden door een betere logistieke planning bij slachterijen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.