Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vliegkunstenaars_07_09_2010

  •  
07-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wie wordt er niet gefascineerd door de vliegkunsten van vogels, vleermuizen, insecten en zelfs esdoornzaadjes? De effectieve en energiezuinige bewegingen van planten en dieren inspireren onderzoekers, vliegtuigbouwers en een grote groep van natuurliefhebbers. Maar voor het menselijke oog zijn deze bewegingen vaak te snel. Om te bestuderen hoe een vleugel van een plant of dier beweegt heb je één van de snelste camera’s ter wereld nodig. Met deze camera’s is het mogelijk om de razendsnelle vliegbewegingen van insecten, vleermuizen, vogels en roterende zaden te vertragen om deze dan in alle rust te bestuderen.
De echte vliegkunstenaars zijn natuurlijk al die fascinerende vliegende organismen in de natuur. Het team bestaand uit 6 studenten, 2 promovendi, 1 fijnmechanicus en 2 universitaire docenten, die allemaal verbonden zijn met Wageningen Universiteit voelt zich ook een beetje vliegkunstenaar. Teamcaptain David Lentink zette het onderzoek naar de vliegkunst van vogels, insecten en plantenzaden op. De andere 10 teamleden hebben grote affiniteit met natuur en beweging en zijn allemaal benieuwd naar hoe die natuur nu eigenlijk aan ons voorbij flitst. Het project heet vliegkunstenaars en het leuke is dat ook u eraan kan meedoen!
Het project zit in de finale van de academische jaarprijs . De onderzoekers willen een breed publiek de kans geven om met hightech videoapparatuur op pad te gaan om unieke beelden te schieten. ‘Hiervoor hoeven we niet naar het oerwoud van Brazilië, want de razend snelle camera verandert zelfs de vliegbeweging van een huismus in een spectaculair schouwspel’, aldus Lentink.
Wilt u zelf ook graag de kans krijgen om onder begeleiding uniek beeldmateriaal te maken, waar iedereen versteld van zal staan? Meldt u dan aan op de website van vliegkunstenaars  ( www.vliegkunstenaars.wur.nl).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.