Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogels tellen in Mauritanië

  •  
27-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
rob_mauritanie
Deze maand worden langs de hele ‘Oost-Atlantische kust’, van Siberië tot zuidelijk Afrika, trekvogels geteld. In Mauritanië is de Banc d’Arguin een beroemde hotspot van wadvogels.
De Banc d’Arguin werd in 1980 ‘ontdekt’ door trekvogelprofessor Theunis Piersma. Inmiddels is het een gebied geworden met een haast mythische status onder vogelaars. De toenmalige student Piersma telde daar samen met drie collega’s in een maand niet minder dan 2,4 miljoen (!) wad- en watervogels. Voor een groot deel zijn dat de vogels die in voor- en najaar bij ons in de Waddenzee zitten, of die bij ons broeden.
Maitre Aly, Banc d'Arguin

© Rob Buiter

In 2014 werd ook een integrale telling georganiseerd langs de Oost-Atlantische trekroute. Toen leken de tellingen uit te wijzen dat met name de vogels die van onze Waddenzee afhankelijk zijn het niet zo goed deden (in vergelijking met eerdere, niet complete tellingen).
Deze nieuwe telling wordt onder andere georganiseerd door het overheidsprogramma ‘Naar een rijke Waddenzee’, en SOVON Vogelonderzoek Nederland. Manon Tentij, is namens Vogelbescherming Nederland betrokken bij het programma Naar een Rijke Waddenzee. Zij benadrukt dat het goed zou zijn om deze telling structureel te maken. ‘Alleen wanneer je op regelmatige basis dit soort metingen doet, kun je iets zinnigs zeggen over de stand van de vogels in dit deel van de wereld, aldus Tentij.

Meer over:

vogeltelling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.