Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelzang in de herfst

  •  
28-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
656 keer bekeken
  •  
roodborst_01.jpg

© roodborst

Terwijl het in de zomer lijkt alsof alle zangvogels zijn verdwenen laten sommige soorten de laatste tijd weer van zich horen. Het zijn de vogels die niet wegtrekken naar het zuiden, maar wel hun territorium blijven verdedigen.

Winterkoninkjes en ook roodborstjes zijn nu goed te horen. Soms ook zingende merels, of roepende mezen. Ruud Foppen van SOVON Vogelonderzoek gaat met ons zondag op zoek naar de herfstzangers van het Naardermeer.

Vooral in oktober stroomt Nederland vol met roodborsten. Naast de Hollandse overwinteraars komen ook grote aantallen uit de Scandinavië onze kant op. De zang kun je vooral op rustige, zonnige dagen horen. Vaak vroeg in de ochtend, maar ook in de avondschemering en in steden – zoals op het Rembrandtplein in Amsterdam – soms zelfs wel ’s nachts. De herfstzang verschilt enigszins van die in het voorjaar omdat hij rustiger wordt voorgedragen, de frases langer zijn en de zang daardoor in onze oren wellicht wat melancholieker klinkt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.