Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Volg de kanoeten

  •  
23-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Buiter K5II0064[1]

© Kanoet met zender - Fotograaf Rob Buiter

Vijf kanoeten die met de allernieuwste satellietzenders zijn uitgerust, zijn vertrokken van Mauritanië naar Nederland. Ze zijn live te volgen via het internet.

Kleinste zenders

Dat zelfs een vogel van honderd gram al een complete satellietzender kan meedragen mag een klein wonder heten. De zendertjes wegen nog maar twee gram! Dat is inclusief een zonnepaneeltje, een batterij, een antenne en een tuigje van metaaldraad met een siliconen coating. ‘Vorig jaar heeft een kanoet in de Waddenzee al zo’n zender meegekregen. De ervaring met deze vogel ‘Paula’ laat zien dat deze vogels geen noemenswaardige hinder hebben van de zendertjes.

Veranderende wereld

Projectleider Theunis Piersma verwacht veel van de gezenderde vogels. ‘Door de vogels nu van dag tot dag te volgen, kunnen we enorm veel leren over hun trekroute en hun terreingebruik. Doordat we nu met de nieuwste van de nieuwste techniek werken, kunnen we zo snel mogelijk leren hoe de vogels op de snel veranderende wereld reageren.
De kanoeten zijn te volgen via de site www.waddentrekkers.nl

Meer over:

kanoet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.